Saints Hills logo

SAINTS HILLS

SAINTS HILLS

Saints Hills ligger i et af de vildeste terræner for vin i verden – i Peljesac – halvø lige nord for Dubrovnik i sydlige Kroation. Et virkelig barskt terræn med masser af enestående fødevarer, som ud over vin inkluderer verdens måske bedste østers, samt enestående blåmuslinger.

Vinmæssigt er det i særdeleshed området (som blot er en stor bjergside), som er unikt. Det er verdens stejleste vinområde med hældninger helt op til 70% (50% de fleste steder) – fuldstændig frygtindgydende og betagende. Plukning af druer foregår med reb om livet !

Vinene er generelt ret spektakulære.

Ganske få har deres vineri på selve skråningen – det er simpelthen for stejlt. De fleste er placeret på nordsiden.

Saints Hills er ingen undtagelse. Marken St. Lucia, hvor druerne til deres Dingac kommer fra, hælder næsten 50% på det stejleste, så med bjergsiden mod syd lige ned til havet med fantastiske vindforhold, bliver vinen simpelthen enestående.

Vingården var aktiv indtil for 100 år siden, hvor de daværende indehavere emigrerede til USA. Gården stod og forfaldt, indtil Ernest Tolj og hans familie købte stedet i 2007 og totalrenoverede stedet, så det i dag fremstår med det mest mulige moderne udstyr.

Ernest Tolj, som har arbejdet med mange af de mest prominente indenfor vinindustrien så potentialet i at lave vine til perfektion på dette sted.

I Peljesac er det stort set udelukkende druen Plavac Mali (Kroatiens blå nationaldrue), man bruger til rødvinene, og i Dingac er det den eneste tilladte drue. Plavac Mali er meget tæt beslægtet med Zinfandel/Primitivo, som også har sit arnested her i Peljesac. Som Zinfandel/Primitivo, har druen enormt stor fylde og højt sukkerindhold. Med beliggenhed og vindforhold, bliver masser af garvesyre bevaret, som et vigtigt modspil til det voldsomme.

For at vise, hvad Kroatisk vin er i stand til, har han også købt vinmarker i andre meget interessant vinområder i Kroatioen med unikke beliggenheder og muligheder, så man i dag kan lave top rødvin i Dingac samt i Komarna (Plavac Mali), et ret ukendt men ”upcoming” område lige nord for Peljesac, hvor vilkårene er meget som i Dingac, dog ”kun” med hældning på 30%. Herudover har man en vinmark i Pula i Istrien i det nordlige Kroation, hvor man frembringer førsteklasses hvidvine fra skråninger med fantastiske vindforhold. Her frembringer man Chardonnay, Malvasia, Semillion og Sauvignon Blanc.

Vi er i Radovani nær Pula, som måske er Kroatioens bedste område for hvidvine – og vinene fra Saints Hills er helt sikkert en del af eliten. På alle marker udføres såkaldt grøn høst for at eliminere de dårligste druer og give optimale betingelser for de bedste druer. Herved får man sølle 1 kg. Druer pr. stok af bedste kvalitet.

For alle vine foregår høst i hånden, og sortering af druer for at opnå kun de bedste druer sker 3 gange – kun det bedste er godt nok.

For at sikre højest mulig ekspertise i arbejdet for at opnå perfektion, har Ernest hyret en livslang ven og kollega, Michel Rolland (som er en af de mest brugte og anerkendte ønologer i Bordeaux, og som har arbejdet med mange af topslottene der og rundt om i verden), som ønologisk konsulent. De to har arbejdet sammen ved mange lejligheder tidligere, og resultaterne er enestående – med disse resultater er Saints Hills og kroatisk vin med helt fremme i front.