Vinarija Roso Logo

VINARIJA ROSO

VINARIJA ROSO

Vi er i et af de vildeste terræner for vin i verden – i Peljesac – halvø lige nord for Dubrovnik i sydlige Kroation. Et virkelig barskt terræn med masser af enestående fødevarer, som ud over vin inkluderer verdens måske bedste østers, samt enestående blåmuslinger.

Vinmæssigt er det i særdeleshed området Dingac (som blot er en stor bjergside), som er unikt. Det er verdens stejleste vinområde med hældninger helt op til 70% (50% de fleste steder) – fuldstændig frygtindgydende og betagende. Plukning af druer foregår med reb om livet !

Vinene er generelt ret spektakulære.

Ganske få har deres vineri på selve skråningen – det er simpelthen for stejlt. De fleste er placeret på nordsiden.

Vinarija Roso ingen undtagelse. Nikola Roso købte vinmarker i Dingac samt lidt marker i det barske terræn omkring i 1997 og etablerede sin vingård i en af landsbyerne i Peljesac. Hans vine blev hurtigt så populære, at han måtte lave aftaler med mange af sine naboer om at levere druer for at imødegå efterspørgslen. Tidligere havde mange af disse bitte små avlere måttet sælge deres druer til bulk til blanding i ligegyldige kroatiske bordvine, men Nikola Roso så potentialet i den stigende popularitet, som vinene fra Peljesac var ved at få, sammenholdt med druernes generelle høje kvalitet. I dag er han oppe på en volumen på 500.000 liter med stigende eksport.

I Peljesac er det stort set udelukkende druen Plavac Mali (Kroatiens blå nationaldrue), man bruger til rødvinene, og i Dingac er det den eneste tilladte drue. Plavac Mali er meget tæt beslægtet med Zinfandel/Primitivo, som også har sit arnested her i Peljesac. Som Zinfandel/Primitivo, har druen enormt stor fylde og højt sukkerindhold. Med beliggenhed og vindforhold, bliver masser af garvesyre bevaret, som et vigtigt modspil til det voldsomme.

Men ud over rødvine, laver Nikola også ret spændende hvidvine, primært på druesorten Posip, som har sin oprindelse på Korcula (ø lige ud for Peljesac, hvor Marco Polo menes at komme fra), samt på druen Rukatac, som er en druesort, man ser i hele Dalmatien.

Vinene fra Roso er generelt af en ret flot kvalitet, og til priser, der er til at betale, og som viser det kæmpe potentiale, der er i Peljesac.