VINOMRÅDER I ITALIEN

large-grape-white

OM ITALIEN

Italien er og bliver et af de mest interessante vinlande. Med en kæmpe strækning fra nord til syd med 20 regioner, der alle laver vin, er det et land, der mestrer stort set alle vintyper.

Hver region har sin historie og fortolkning af, hvordan vin skal laves. Først efter 1870, hvor Italien bliver samlet nogenlunde, som vi kender det i dag, begynder der en fælles forståelse og politik for vinproduktionen.

Derfor er der både store kulturelle og klimatiske betingelser fra region til region i forståelsen og produktionen af vin. Vi finder alt fra de fyldige og enormt elegante toscanske vine til de meget kraftfulde og aristokratiske vine fra Piemonte og over i de meget krydrede og mættede vine fra syd.

TOSCANA

Toscana har siden renæssancen ed deres enome købmnadsskab kunnet forføre hele verden med deres smag for alt fra kunst og kultur til mad og vin, og det gør sig stadig gældende.

PIEMONTE

I Piemonte har man haft succes med at sælge sin vin til de store hoffer rundt om i Europa med sine kraftfulde vine, som stadig den dag i dig giver området et enormt renommé.

VALIPOLICELLA

Valpolicella i Veneto har forført med sine voldsomme kraftfulde og sødlige Amarone og har dermed taget verden med storm.

LÆS MERE OM OMRÅDERNE

ABRUZZO

Abruzzo er en vinregion beliggende i den bjergrige centrale italien langs Adriaterhavet. Det grænser op til Molise vinregionen mod syd, Marche mod nord og Lazio mod vest.

Abruzzo’s robuste terræn, hvoraf 65% er bjergrigt, hjælper med at isolere regionen fra de gamle romeres og etruskernes vinfremstillingspåvirkning i Toscana. Men området har stadig en lang historie om vinproduktion, som er helt unik.

Den traditionelle vin i Abruzzo er lavet på druesorten montepulciano, der også går under navnet Montepulciano a’Abruzzo. Det er en rustik vin, der nemt bliver lettere kogt og tung. Men hvis der fokuseres på kvalitet kan der sagtens komme god vin ud af det.

Vi har samlet en håndfuld fremragende vine fra regionen, som både har den oprindelige druesort samt de mere internationalt kendte som Chardonnay.

APULIEN

Apulien, også kendt som Puglia, har ekstremt gunstige vækstforhold for druer, hvilket gør, at regionen producerer kolossale mængder vin.

Faktisk producerer Apulia lige så meget vin som Tyskland eller Chile! Og denne storproduktion har været svær at omstille til mere raffineret produktion, omend nogle få lokale producenter stikker ud og gør sig positivt bemærket. Og dem har vi selvfølgelig fundet hos VinMedKant.

De fleste vine produceret i området har desværre været billig kedelig vin på primitivo-druen. I Danmark er området desværre mest kendt for knaldtilbud fra supermarkederne på primitivo-vine, der nogle gange kan være en god billig fornøjelse. Dem finder du dog ikke her – vi har fundet vine med både historie og kant.

CAMPANIA

Campania er en region i det sydlige Italien. Dens naboregioner er Lazio, Molise, Apulien, og Basilicata.

Klimaet er koldt om vinteren og varmt om sommeren. Campania har et højt antal årlige solskinstimer, som druerne naturligvis også nyder godt af. Vinene fra Campania er ikke særligt kendte i Danmark, men området laver nogle af Syditaliens bedste vine.

Den vulkanske jord i Campania skaber gode forudsætninger for vinproduktion, men det til trods er det kun 5-7% af landbrugsjorden, som bliver brugt til vinproduktion. Det er et af de mindre kendte områder, som laver glimrende vine, som i fremtiden spås større udbredelse og synlighed.

LOMBARDIET

Et af de mest nordligt liggende vinområder i Italien – strækkende sig fra den schweiziske grænse i nord, Piemonte mod vest, Alto-Adige og Veneto til øst, og Emilia Romagna mod syd.

Milano er hovedbyen – den økonomiske dynamo. Det faktum, at Milano er en forholdsvis velhavende by med mange andre erhverv end landbrug og vin, er nok en af hovedårsagerne til, at området ikke har formået at udmærke sig mere indenfor vin.

En række spændende lokale appellationer findes der dog.

Det fyrtårn, som rejser sig højest, og som fortjener meget stor international anerkendelse, er Franciacorta. Mousserende vin på allerhøjeste niveau efter Methóde Traditionelle (Champagne-metoden) med lang tids lagring på bærmen. Mange steder minder undergrunden om den i Champagne, så man ligesom i netop Champagne er i stand til at lave vine med power og bid i. Vinene er dog oftest lettere tilgængelige fra Franciacorta, hvilket nok må tilskrives det trods alt lunere klima.

Det er ikke billige vine, men sammenlignet med vinene fra Champagne får man virkelig meget for pengene.

PIEMONTE

Piemonte er en grøn og frodig region med skønne bløde bakker, store og små skovområder, alperne mod nord, som når imponerende højder og næsten overalt endeløse rækker af vinmarker. Det er heller ikke uden grund, at regionen hedder Piemonte, da det betyder “ved foden af bjergene”.

Vinmarkerne i Piemonte er beplantet med nogle af de ypperligste druer man kan forestille sig som fx Nebbiolo. Hvis du ikke allerede kender Nebbiolo-druen, så er det den som egenhændigt står bag de store vine fra Barolo og Barbaresco.

Selvom det er Nebbiolo der som drue er den største stjerne i Piemonte, så er det barbera og moscato bianco, der bliver dyrket mest af.

Traditionelt set var Barbera-vinene hverdagsvinen og dermed en væsentlig billigere og enkel vin for Italienere. Men Barbera kendes også fra anerkendte vine som barbera d’alba og barbera d’asti, som vi også sælger og er glade for.

TOSCANA

Toscana er den italienske region, hvor det fuldt ud lykkes at sikre en kontinuitet i vintraditionen. Nogle mener, at Toscana – sammen med Piemonte og Valpolicella – udgør de vigtigste vinregioner i Italien.

Toscana ligger mellem Tyrrhenhavet og den nordlige del af Appenninerne, og det kan prale af det typisk kontinentale vejr, der gør det muligt for vinmarkerne at udtrykke deres personlighed på bedste vis.

En traditionel lokal drue er sangiovese-druen, som mange Italienere kender og elsker. Druen yder sit bedste i netop Toscana, men da Sangiovese er blandt de mest plantede druesort i hele Italien, så byder druen både på nogle af de bedste og de værste oplevelser indenfor Italiensk vin.

Jordbunden og vejret skaber dog også gode forudsætninger for de internationale druetyper som blandt andet Cabernet Sauvignon og Merlot.

Vi har samlet Toscanske vine, som udtrykker både traditionelle og moderne smagsoplevelser – men altid med fokus på kanten og det anderledes.

Månedens vin
Luk

VALPOLICELLA

Veneto, som strækker sig fra Gardasøen og øst-over til Venedig, er nok den region i Italien, der har fået størst opmærksomhed de sidste år – og dette skyldes nok ikke mindst vinene fra Valpolicella.

Vinene – og især Amarone – forfører i hele verden med fylde, saftighed og let sødme. Kvaliteten er dog enormt svingende grundet to vigtige faktorer, som er meget vigtige at have øjne på, når man vælger sin vin fra Valpolicella;

Dels blev arealet, som er bruges til at lave Valpolicella udvidet kraftigt fra slut 60’erne, hvilket har givet en del ligegyldige arealer, hvor der laves vin af kvalitet, vi sagtens kunne være foruden. Den gamle zone “Classico” er derfor helt klart det, man bør gå efter og ikke mindst de producenter, der har markerne på de stejle skråninger – det er her kvaliteten laves.

Dernæst styres en meget stor del af store kooperativer og andre meget store “vinfabrikker”, som netop får mange af druerne fra de mere ligegyldige arealer med kedelig og upersonlig stil uden nerve som resultat. Det er derfor vigtigt at finde de mindre og passionerede producenter, der virkelig kan udnytte det potentiale, som området virkelig besidder.

Bare fordi der står Amarone eller Ripasso på etiketten, behøver det ikke være vin af nævneværdig kvalitet. Der er stor forskel på kvaliteten af druerne – men også processen:

Det giver sig selv, at der er stor forskel på at tørre druerne til Amarone og Recioto i store tørre-rum, hvor druerne er klumpet sammen og der derfor ikke kommer meget luft til hver enkelt drue. Når tørringsprocessen foregår ordentligt, smides ofte 40% af druernes vægt, hvilket giver væsentlig større smagskoncentration end, hvis der ikke smides ret meget.

Der kræves derfor en dedikeret og personlig indsats at opnå det gode resultat. At producere ordentlig Amarone og Recioto til små priser lader sig simpelthen ikke gøre.
Vi kan ikke altid have råd til det ypperste. Derfor anbefaler vi hellere, at du vælger en god Ripasso fra en producent, hvor tingene er gjort ordentligt, end at du køber en “middelmådig” eller ligegyldig Amarone for billige penge.