VINOMRÅDER I SPANIEN

large-grape-white

OM SPANIEN

For os danskere har spansk vin altid været en sjov størrelse – nogen har elsket de meget fadprægede og krydrede vine, mens de for mange er blevet for meget af det gode.

Gennem det sidste årti er der dog sket utroligt meget i spansk vin-produktion, som gør, at Spanien i dag efter min mening er et af de mest spændende steder at finde vin – og ofte er der nogle fornuftige køb at gøre.

Spanierne – med mange unge vinmagere i spidsen – har forstået, at tiden ikke er til disse overgjorte og alt for fadprægede vine, og har derfor sat deres fokus på det enorme potentiale der er i fylde, frugt og finesse – og selvfølgelig stadig med fad som kendetegn. Blot er det ikke længere fadet, der dominerer, men vinen, der dominerer, og fadet, der afslutter og giver det sidste touch.

Spanien fremstår derfor i dag som et meget interessant vinland, som har genfundet sig selv med en masse spændende klassikere samt en række meget interessante “nye” vinområder med en masse at byde på.

RIOJA

Rioja har altid været et af de vigtigste vinområder i Spanien og et af de områder, som rækker højest, når det gælder kvalitet.

CASTILLA LA MANCHA

Castilla La Mancha er modsætningernes land. Som en af verdens største vinproducerende regioner bliver der lavet meget ligegyldig vin til masserne, men der er også gode vine til fornuftige priser.

ALICANTE

Vi er i det steg-hede Alicante i det sydøstlige Spanien. Mange vine her bliver simpelthen for sol-mættede og varme i smagen. Men potentialet er til stede for fantastiske vine.

LÆS MERE OM OMRÅDERNE

ALICANTE

Vi er i det steg-hede Alicante i det sydøstlige Spanien. Alicante ligger i Levanten og er mest kendt for storproduktion af bulk-vin. Mange vine her bliver simpelthen for sol-mættede og varme i smagen.

Men potentialet er til stede for fantastiske vine.

De gode forudsætninger for fantastisk vin eksisterer særligt for de, som har marker lidt i højden, hvor stokkene med de rette vinde fra Middelhavet er i stand til at hente masser af gode mineraler op fra den ofte ret limstensholdige undergrund.

CAMPO DE BORJA

Campo de Borja er et af de områder i Spanien, som virkelig stormer frem, og som vi kommer til at høre meget mere om i årene frem.

Vi er lidt vest for Zaragoza i det nordlige Spanien, ikke så langt fra Rioja.

Garnacha/Grenache-druen er kongen her, og mange nedskrivninger tyder på, at druen oprindeligt kommer herfra – under alle omstændigheder stortrives den og skaber spændende resultater til fornuftige priser.

CARIÑENA

Cariñena, som ligger i den velkendte Ebro-flods dal, er blandt et af de største og ældste af Aragóns vinområder. Her finder du vine inspireret af både franske og spanske traditioner og ofte med yderst interessante blandinger af druetyper.

Området har taget navn efter Cariñena-druen, men der dyrkes også Garnacha og mange andre lokale og internationale druer i området.

Vinpest gjorde i slutningen af 1800-tallet, at mange franskmænd tilflyttede, så man kan også finde franske druer her. Det er gør det også svært at definere, hvad en vin fra Cariñena helt præcist er sammensat af. I virkeligheden er det blandingen af forskellige druetyper, der giver området sin unikke smag, og de skaber mulighed for at dyrke og sammensætte nogle meget spændende vine.

Cariñena havde, ligesom flere andre vinområder i Europa, før i tiden mest fokus på kvantitet frem for kvalitet i. Dette fokus har dog ændret sig meget i de snere år.

De små vinproducenter er meget mere fokusere på kvalitet i dag, og det kan smages. Vi har hos VinMedKant valgt en række kvalitetsvine, som overrasker med deres smag og kompleksitet.

CASTILLA LA MANCHA

Castilla La Mancha er modsætningernes land:

– verdens største vinproducerende region giver selvfølgelig en masse ligegyldig vin, som man ligeså godt kan lade være med at sætte læberne til – vinene bliver ofte til på de store flade sletter, hvor der virkelig kan masseproduceres.

Samtidig er der de fleste steder meget lidt regn, som gør det muligt at lave vin med naturligt lavt udbytte, og en del marker ligger højt oppe ad bjergene.

Sammenlagt giver det mulighed for at lave vine af rigtig fin kvalitet til meget fornuftige priser – det er dette segment, som VinMedKant har valgt at satse på.

JEREZ

For mange er Sherry en vin, som man mest bruger i madlavningen eller som en billig udgave til familiefesten.

Sherry er dog meget mere end det – faktisk er traditionerne ret stærke i Jerez, hvor vinene bliver til. Få vine har så besværlig og tidskrævende proces bag sig, når man kigger på de mange kvalitets produkter. Og kvaliteten bliver ofte overvældende – endda til nogle priser, som gør Sherry til noget af den vin, hvor man får mest for pengene. Og så er paletten ret bred, ligefra de knastørre vine til de enormt søde og fede vine, så der findes ikke en måltid, som ikke fortjener en god Sherry.

VinMedKant repræsenterer skønne vine fra den meget traditionsrige Bodega, Real Tesoro, som den i dag stadig laver vinene efter de gamle normer.

Historien starter i 1760, da Don Joaquin Manuel de Villena blev udnævnt til …. af kong Carlos III som tak for at have støttet kongen militært for egne midler og fik ansvaret for kongens skatkammer.

Nogle generationer senere i 1897, etableres Bodega Marques de Real Tesoro. Man havde igennem lang tid opkøbt flere hundrede år gamle ”Soleras” fra Hertugen af Villacreces og man fik derfor hurtigt ry som leverandør af de bedste Sherries, bl.a. også fordi man naturligvis havde leverancen til det kongelige hof.

I 1985 blev Bodegaen opkøbt af Jose Estevez, hvis familiefirma i dag ejer 3 Sherry Bodegas.

Vinene til Marques de Real Tesoro bliver til på druer fra husets egne vinmarker – i alt ca. 200.000 fl. årligt fordelt på den klassiske serie ”Marques de Real Tesoro” og så premium vinene – alle vine, der stadig har den klassiske stil fra Jerez – man er ikke faldet for fristelsen til at gøre vinene mere frugtrige og bløde for at ”please” forbrugeren med mindre lagring, som nogle huse er.

Man har gennem mange år med succes arbejdet på at reducere de naturligt forekommende histaminer i druerne, som giver mange mennesker hovedpine – et større og større problem for mange vindrikkere, som dermed er tilgodeset.

En meget klassisk men også virkelig personlig stil, som virkelig er et bekendtskab værd!

PRIORAT

Priorat har de sidste 20 år virkelig vundet international anseelse – og med god grund.

Vi er i Catalonien i det nordlige Spanien lige syd for Barcelona.

De stejle skråninger er helt frygtindgydende, og det sammenholdt med, at stokkene grundet den skiferholdige undergrund gav meget lavt udbytte, gjorde, at folk helt opgav at arbejde med vinstokkene, men i 90’erne opdagede dygtige vinfolk potentialet netop i dette lave udbytte og fik vist omverdenen, at der kan laves topvin her – og i dag laves mange af Spaniens bedste og dyreste vine her.

Den meget lave regnmængde netop her kombineret med jordbunden gør, at mange stokke helt udtørrer druerne, så druerne giver meget lavt udbytte med stor koncentration og god mineralitet, idet stokken søger langt ned i undergrunden for at søge væske,

Vinene er meget imponerende, men ofte også ret kostbare.

RIOJA

Rioja har altid været et af de vigtigste vinområder i Spanien og et af de områder, som rækker højest, når det gælder kvalitet.

Mange danske forbrugere sætter lighedstegn mellem spansk vin og vin fra Rioja, da Rioja gennem mange årtier har været med til at sætte standarden for traditionerne. Hertil kommer, at danskerne for årtier tilbage var overordentlig glade for vinene fra Rioja – så glade, at Danmark var Riojas største kunde – målt på kvantum!!

Mange danskere blev dog trætte af vine med for lidt fokus på druerne og for stor fokus på at overdøve vinene med egetræ, så vinene blev alt for krydrede og ensrettede – et rpoblem, som var tilfældet i hele Spanien. Derfor var det også vine fra Spanien bredt, der blev vendt ryggen.

Tiderne er dog heldigvis skiftet. Nye vinmagere og nye områder i Spanien har vist vejen frem med flotte vine, hvor druerne og vinens grundlæggende karakter er i centrum. Deenne trend er ikke gået Rioja forbi. Langt de fleste har indset, hvordan forbrugerne gerne vil have vinene – uden at det dog er gået ud over “sjælen”, nemlig fadene. Forskellen er, at nu har man lært at dosere fadet i fht. vinens karakter, så man nu finder rigtig mange vine, hvor kvaliteten er løftet flere niveauer uden at man er tvivl om oprindelsen.

Dette gør, at Rioja igen er et område, man skal lægge mærke til med mange spændende vine.