Rioja har altid været et af de vigtigste vinområder i Spanien og et af de områder, som rækker højest, når det gælder kvalitet.

Mange danske forbrugere sætter lighedstegn mellem spansk vin og vin fra Rioja, da Rioja gennem mange årtier har været med til at sætte standarden for traditionerne. Hertil kommer, at danskerne for årtier tilbage var overordentlig glade for vinene fra Rioja – så glade, at Danmark var Riojas største kunde – målt på kvantum!!

Mange danskere blev dog trætte af vine med for lidt fokus på druerne og for stor fokus på at overdøve vinene med egetræ, så vinene blev alt for krydrede og ensrettede – et rpoblem, som var tilfældet i hele Spanien. Derfor var det også vine fra Spanien bredt, der blev vendt ryggen.

Tiderne er dog heldigvis skiftet. Nye vinmagere og nye områder i Spanien har vist vejen frem med flotte vine, hvor druerne og vinens grundlæggende karakter er i centrum. Deenne trend er ikke gået Rioja forbi. Langt de fleste har indset, hvordan forbrugerne gerne vil have vinene – uden at det dog er gået ud over “sjælen”, nemlig fadene. Forskellen er, at nu har man lært at dosere fadet i fht. vinens karakter, så man nu finder rigtig mange vine, hvor kvaliteten er løftet flere niveauer uden at man er tvivl om oprindelsen.

Dette gør, at Rioja igen er et område, man skal lægge mærke til med mange spændende vine.